Jadłospis

Jadłospis (1)

Nasze Przedszkole jako pierwsze w Poznaniu otrzymało Certyfikat Placówki Promującej Zdrowie nadany przez Kapitułę Wielkopolskiego Kuratora Oświaty.

Zdrowe żywienie naszych przedszkolaków tuż obok ich bezpieczeństwa jest dla nas priorytetem.

Wszystkie posiłki przygotowywane są w kuchni przedszkolnej.

Wykwalifikowany intendent układa jadłospisy w oparciu o Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 26 lipca 2016 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagań, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci i młodzieży w tych jednostkach (Dz. U. 2016 poz. 1154)

Staramy się, aby posiłki dla dzieci były nie tylko zdrowe, ale i urozmaicone dla pod względem koloru, smaku, zapachu i konsystencji. Uwzględniamy sezonowość występowania warzyw i owoców.

Prowadzimy kącik kulinarny, gdzie razem z dziećmi przygotowujemy smaczne sałatki i kanapki.

Przekąski owocowo-warzywne oraz niegazowana woda mineralna są dostępne dla dzieci w każdej sali przez cały dzień. W starszych grupach dzieci same komponują kanapki według uznania z przygotowanych wcześniej produktów.

Wszystkie potrawy spożywane w naszym przedszkolu są naturalne bez konserwantów glutaminianu oraz dodatków ulepszających, sól jest niskosodowa z dodatkiem magnezu i potasu.

Woda mineralna dostępna jest dla dzieci w ciągu całego dnia.

 

LICZBY  1-14  SYMBOLIZUJĄ WYSTĘPUJĄCE W POTRAWIE ALERGENY:

  1. GLUTEN - zboża
  2. SKORUPIAKI
  3. JAJA
  4. RYBY
  5. ORZESZKI ZIEMNE
  6. SOJA
  7. LAKTOZA
  8. ORZECHY
  9. SELER
  10. GORCZYCA
  11. NASIONA SEZAMU
  12. DWUTLENEK SIARKI I SIARCZANY W STĘŻENIU >10 mg/kg
  13. ŁUBIN
  14. MIĘCZAKI

Wędliny mogą zawierać śladowe ilości 9, 10, 11 według oświadczenia producenta.

ZASTRZEGA SIĘ PRAWO DO DOKONYWANIA ZMIAN W JADŁOSPISIE.

środa, 14 sierpień 2019 11:05 Napisał

PONIEDZIAŁEK 19 sierpnia

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem, kiełbasa krakowska z szynki, jajko gotowane na twardo, ketchup, ogórek małosolny, kakao, herbata owocowa dosładzana miodem naturalnym;

Alergeny (1,3,7)

KĄCIK ZDROWIA: przed południem– jabłko; po południu – arbuz ;

OBIAD

I DANIE: zupa jarzynowa z ziemniakami i zieleniną, napój owocowy;

II DANIE: leczo wegetariańskie, ryż na sypko, napój owocowy;

Alergeny (9)

PODWIECZOREK

Serek z truskawkami, (wyr. wł.);

pieczywo z masłem, polędwica sopocka;

Alergeny(1,7)

WTOREK 20 sierpnia

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem, pasta twarogowa z zielonym ogórkiem i rzodkiewką, dżem 100% owoców, kawa zbożowa na mleku, herbata dosładzana miodem naturalnym;

Alergeny (1,7)

KĄCIK ZDROWIA: przed południem– melon; po południu – jabłka;

OBIAD

I DANIE: zupa z zielonego groszku z makaronem i zieleniną, napój owocowy;

II DANIE: klopsiki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty z marchewką, napój owocowy;

Alergeny (1,3,4,9)

PODWIECZOREK

Wafle ryżowe;;

Pieczywo z masłem, ser żółty;

Alergeny (1,7)

ŚRODA 21 sierpnia

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem, polędwica sopocka, ser żółty, ogórek małosolny, kawa zbożowa na mleku, herbata owocowa dosładzana miodem;

Alergeny (1,7)

KĄCIK ZDROWIA: przed południem– jabłko; po południu – arbuz;

OBIAD

I DANIE: barszcz czerwony z makaronem, napój owocowy;

II DANIE: klopsiki z kaszy jaglanej, ziemniaki, mizeria w jogurcie naturalnym, napój owocowy;

Alergeny (1,3,7)

PODWIECZOREK

Budyń waniliowy z syropem wiśniowym, (wyr. wł.);

pieczywo z masłem, ser żółty;

Alergeny (1,3,7)

CZWARTEK 22 sierpnia

ŚNIADANIE

Pieczywo mieszane z masłem, pasta z jaj, pomidor, ogórek zielony, dżem 100% owoców, kawa zbożowa na mleku, herbata owocowa dosładzana miodem naturalnym;

Alergeny (1,3,7)

KĄCIK ZDROWIA: przed południem– jabłka; po południu – melon;

OBIAD

I DANIE: zupa z kalarepy z ziemniakami i zieleniną, napój owocowy;

II DANIE: gulasz z szynki z warzywami, kasza bulgur, buraczki z cebulką, napój owocowy;

Alergeny (1,9)

PODWIECZOREK

Jogurt naturalny z prażynkami (wyr. wł.);

Pieczywo z masłem, polędwica sopocka;

Alergeny (1,7)

PIĄTEK 23 sierpnia

ŚNIADANIE

Bułka z mąki kukurydzianej z masłem, płatki kukurydziane z mlekiem, dżem 100% owoców, herbata owocowa dosładzana miodem naturalnym;

Alergeny (1,7)

KĄCIK ZDROWIA: przed południem– arbuz; po południu – jabłka;

OBIAD

I DANIE: zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami i zieleniną, napój owocowy;

II DANIE: spaghetti z mięsem i warzywami, ogórek małosolny, napój owocowy;

Alergeny (1,9)

PODWIECZOREK

Kisiel wiśniowy (wyr. wł.);

Pieczywo z masłem, ser żółty;

Alergeny (1,7)